Grotere tegels over Strongboard

De huidige, stijgende trend bij de keuze van een tegelvloer is de toepassing van tegels van een groter formaat.

O.a. bij renovatie wordt ook steeds vaker een droogbouw vloerverwarmingssysteem gebruikt. Om daarover tegels te kunnen verlijmen, wordt het droogbouw vloerverwarmingssysteem bedekt met Strongboard FL. Daarover kunnen dan tegels of natuursteen worden verlijmd

Om aan deze eisen te kunnen voldoen is de laatste maanden, samen met de fabrikanten van lijmsystemen, hard gewerkt aan het testen en kwalificeren van tegels met grote formaat tegels over Strongboard FL

In de loop der jaren heeft de producent van deze materialen de mogelijkheden steeds verder verruimd: van tegels met een maximale maatvoering van 600 x 400 mm werd een aantal jaren geleden deze tegelmaatvoering al vergroot naar 800 x 800 mm. (uitsluitend toepasbaar in combinatie met de door de producent vrijgegeven lijmsoorten)

Momenteel is deze maatvoering vergroot naar een totale tegeloppervlakte van 10.000 cm² bij een maximale zijdelengte van 120 cm en een lengte-breedteverhouding van 1:1 tot 1:3.

Naast de wensen m.b.t. grotere formaten, wordt ook de trend geconstateerd naar meer buitengewone zijden verhoudingen, zoals bijvoorbeeld bij tegels met een houten vloerdesign.

Hoewel tegels met een lengte-breedteverhouding van meer dan 1:3 in tegenstelling tot vierkant of rechthoekformaten een beduidend lagere breeksterkte hebben, kunnen deze ook voor toepassing in de woningbouw vrijgegeven worden bij 1,0 kN enkelvoudige belasting en 2,0 kN/m² oppervlaktebelasting.

De uitgebreide maatvoering is ook toepasbaar in kantoorruimtes met een individuele belasting van 2,0 kN en 2,0 kN/m² oppervlaktebelasting, inclusief de goedgekeurde extra warmte-isolatie van het verwarmingssysteem daaronder.

Concreet betekent dit dat nu tegels in een formaat van bijv. 100 x 100 cm of 120 x 80 cm op Compact Floor STRONGBOARD FL kunnen worden uitgevoerd. in combinatie met de vrijgegeven tegellijmen bij verwarmde vloerconstructies vanaf 20 mm (systeem IDEAL TOP EPS 15 + Compact Floor STRONGBOARD FL)

Dit komt overeen met de montagehoogte van conventionele gipsvezel-droge dekvloerelementen, die in combinatie met vloerverwarming voor gipsplaten standaard alleen met tegels in het formaat 33 x 33 cm of 60 x 60 cm zijn vrijgegeven.

Compact Floor STRONGBOARD FL biedt dus een oplossing voor tegels met grote formaten tegels bij een minimale opbouwhoogte

Een overzicht van de tegelformaten die toegepast kunnen worden over Strongboard FL (in combinatie met de vrijgegeven lijmsoorten)

Vrijgegeven voor toepassing bij een oppervlakte belasting kleiner dan 200 KG/m², en een enkelvoudige belasting kleiner dan 200 KG, bij een zijden verhouding kleiner dan 3:1

Vrijgegeven voor toepassing bij een oppervlakte belasting kleiner dan 200 KG/m², en een enkelvoudige belasting kleiner dan 100 KG, bij een zijden verhouding kleiner dan 3:1

X

Niet vrijgegeven voor tegelformaten groter dan 10.000 cm²

Stand: juli 2020

image_pdfimage_print