Welke vloerverwarmingsverdeler

Als er bij plaatsing van een vloerverwarmingssysteem nu nog sprake is van een hoog-temperatuur systeem en er in de (nabije) toekomst moet kunnen worden overgeschakeld op een laag-temperatuur systeem, dan is het verstandig hier bij de keuze van de verdeler nu al rekening mee te houden. Lastig? Wij geven u graag advies!

Hoog en laag temperatuursystemen

De eerste selectie van een verdeler vindt plaats op basis van warmtebron en aanvoertemperatuur. Veel traditionele warmtebronnen werken met een hoge aanvoertemperatuur. Het is dan ook belangrijk dat er gekozen wordt voor een meng-injectieverdeler met circulatiepomp waarbij het afgekoelde vloerretourwater wordt bijgemengd met het hoge temperatuur aanvoerwater voordat het wederom in de vloer wordt gepompt. Bij lagere aanvoertemperaturen is het echter van belang dat er geen menging plaats vindt of dat deze menging te begrenzen is.

Met of zonder pomp

Verdeler met pomp: Als er nu een hoog temperatuur systeem aanwezig is, eventueel gecombineerd met radiatoren, kunt u het beste de LTV verdeler toepassen. De LTV verdeelunit is voorzien van een circulatiepomp en functioneert door het inregelventiel zowel met een hoge- als met een lage aanvoertemperatuur.

Verdeler zonder pomp: Indien de pomp uit het primaire systeem of een transportpomp zorgt voor de circulatie, kunt u bij een laag temperatuursysteem het beste kiezen voor een verdeler zonder pomp. Als er in de toekomst ook gekoeld gaat worden, is de kunststof LT-C verdeler of RVS verdeler zonder pomp een goede oplossing.

Handig overzicht!

De volgende twee tabellen laten, op basis van warmtebron en aanvoertemperatuur, eenvoudig zien welke verdelers voor de verschillende installaties geschikt zijn.

WarmtebronMogelijke vloerverwarmingsverdeler
CVKetelStandaard PRO verdeler
Solid verdeler*
Solid verdeler met pomp
Optimum PRO Flow
LTVC verdeler
LTV verdeler
LT verdeler*
LT-C verdeler*
RVS verdeler*
StadsverwarmingStadsverwarming verdeler
WarmtepompLTV verdeler
LTVC verdeler

LT verdeler*
LT-C verdeler*
RVS verdeler*
OverigSelecteer op aanvoertemperatuur en koelmogelijkheid**
*Let op: CV-keteltemperatuur moet begrensd worden.
** Let op de eisen van de warmtebron, indien deze speciale eisen heeft neem dan contact op met Robot of met de leverancier van de warmtebron.
VerdelerMateriaalKoelen
mogelijk
Aanvoer
temperatuur
min 70 °C
(primair)
Aanvoer
temperatuur
min 40-60 °C
(primair)
Aanvoer
temperatuur
tot 45 °C
(primair)
Standaard PROStaalXX *)
Optimum FlowStaalX
LTV verdelerStaalXX
LT verdeler*StaalXX
LT-C verdeler*ComposietXX
Stadsverwarming StaalX
RVS verdeler*RVSXX
LTVC verdelerComposietXX
Solid verdelerComposietXX
Solid verdeler
met pomp
ComposietXX

De vraag naar vloerkoeling neemt toe. In principe kan worden gekoeld met de Robot LTV verdeler, de LT, LT-C en RVS verdeler. Echter dient er bij de stalen verdelers rekening mee gehouden te worden dat de primaire temperatuur boven het dauwpunt blijft vanwege mogelijke condensvorming.

  • *) De onlangs geïntroduceerde Robot verdeler standaard Pro is geschikt voor hoge en lage temperatuursystemen met aanvoer temperaturen vanaf 40 – 70 graden primair
  • Daarnaast is de verdeler momenteel leverbaar van 1 t/m16 groepen en is de verdeler voorzien van een LTV inregelventiel en dubbel instelbare roepenafsluiters (M30x1,5)
  • Vloer-retourwaterstroom (secundair) is inregelbaar, toepasbaar tot 6 bar werkdruk

Ook de Optimum verdelers zijn momenteel in de PRO uitvoering leverbaar

image_pdfimage_print