Elektrische plafondverwarming

Plafondverwarming in een energiezuinig huis met elektrische koolstofoppervlakverwarming van mfh-systemen.

‘Je verwarmt niet met elektriciteit’ en ‘je verwarmt niet aan het plafond’. Zo was het tenminste in het verleden. Maar dat was voordat de warmtebehoefte van de gebouwen werd verlaagd en de elektriciteit uit de zon kwam. De test is in een eengezinswoning. De elektrische verwarmingsfolie E-NERGY CARBON werd geïnstalleerd als plafondverwarming. Warmteontwikkeling, warmteoverdracht, warmteregeling, alles in één product. Na twee jaar gebruik is de conclusie: het werkt – technisch en economisch!

Twee technologieën uit het verleden beleven hun wedergeboorte in de nieuwe gebouwen van het heden en de toekomst. De plafondverwarming en de directe elektrische verwarming – gecombineerd als elektrische oppervlakteverwarming. Beide technologieën zijn in het verleden bekritiseerd, maar de voordelen van de combinatie zijn overtuigend in de energiezuinige gebouwen van vandaag – de lage warmtebehoefte maakt het mogelijk. In de toekomst zullen snel reagerende verwarmingssystemen in woningen nodig zijn om de warmtebehoefte van bewoners nauwkeurig te kunnen volgen. Hiervoor biedt de deken optimale omstandigheden – geen tapijten, geen meubels die de warmteafgifte verminderen of vertragen. Door de verminderde warmtebehoefte zijn de benodigde oppervlaktetemperaturen laag en comfortabel voor de bewoners. Om op uw eigen dak de benodigde elektriciteit op te wekken maak het nieuwe concept compleet. In is deze veelbelovende combinatie in een eengezinswoning ingezet als volledige verwarming. Het pand is een nieuwe houten standbouw met 140 m² woonoppervlak. In plaats van een klassiek verwarmingssysteem met vloerverwarming met warm water, werd in alle kamers aan het plafond de verwarmingsfolie E-NERGY CARBON gebruikt. Twee aspecten hebben tot deze oplossing geleid. Enerzijds het verlangen naar een hoge mate van zelfredzaamheid om zelf de benodigde energie op te wekken en onafhankelijk te zijn van de energiebedrijven. Anderzijds was kostenefficiëntie ook een belangrijk aspect, zowel in termen van investeringskosten als verbruikskosten op lange termijn.

De basis van de geïnstalleerde systeemtechnologie is de 0,4 mm dikke verwarmingsfolie, die wordt aangedreven met 36 V beschermende laagspanning. De geprefabriceerde filmbanen bevatten koolstofvezels als geleidend materiaal en twee parallelle koperen strips aan de buitenkant voor stroomvoorziening. De bijzonderheid van de mfh-systeemfilm ligt in het productieproces, omdat de film niet laminair is, maar alle componenten zijn gefuseerd. Door de homogene structuur is het ongevoelig voor beschadiging (boren van gaten of spijkers mogelijk) en is de levensverwachting aanzienlijk hoger in vergelijking met gelamineerde / gelijmde producten.

In het specifieke bouwproject werd de CARBON FLEECE-variant gebruikt. Dankzij de vlakke perforatie en vliesrug is deze bijzonder geschikt voor het leggen van plafonds. De vulstof waarin de folie tijdens de installatie wordt ingebracht, kan door de perforatie drukken en zo een veilige verbinding met de ondergrond tot stand brengen.

Vanwege de installatiekosten is in het project de basisbeslissing genomen voor het opleggen van het plafond. Terwijl vloerverwarming altijd over het hele gebied moet worden aangelegd om onaangename koude plekken in het gebied te voorkomen, is een bezettingsgraad van 50% (70 m² actieve verwarmingsruimte voor 140 m² woonruimte) voldoende om comfortabele stralingswarmte te genereren. Tegelijkertijd worden de investeringskosten bijna gehalveerd in vergelijking met een vergelijkbare installatie met het systeem als vloerverwarming. Door het hoge stralingspercentage wordt de vloer natuurlijk aangenaam verwarmd, ook op blote voeten lopen is comfortabel bij plafondverwarming. Een ander voordeel van het leggen van plafonds is de plaatsing dicht bij het oppervlak, wat zorgt voor een snelle verwarming en dus een efficiënte werking.

De complete installatie had een vermogen van 4,53 kW met een woonoppervlak van 140 m² en de investeringskosten van het verwarmingssysteem inclusief de installatie waren relatief redelijk te overzien. De totale systeemtechnologie werd aangevuld met een fotovoltaïsch systeem en een centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Voor de bereiding van warm water werden elektrische doorstroomverwarmers geïnstalleerd.

In het kader van de kostenefficiëntie werd ook bijzondere aandacht besteed aan de verbruikskosten, aangezien verwarmingssystemen met directe elektriciteit voorheen algemeen werden beschouwd als kostenintensief en ongeschikt als volledige verwarming voor een volledig gebouw.

Er zijn verschillende elektriciteitsmeters geïnstalleerd om de werkelijke verbruikssituatie te volgen, zodat verwarming, warm water en huishoudelektriciteit afzonderlijk gemeten konden worden.

In de verbruiksperiode 10/2018 – 09/2019, het eerste jaar na de bouw van het gebouw, kon het volgende energieverbruik worden gemeten

  • Finale energiebehoefte verwarming: 4.580 kWh / jaar
  • Finale energiebehoefte voor de opwekking van warm water: 1.660 kWh / jaar

Alleen de hulpenergie van het ventilatiesysteem werd niet apart geregistreerd van de huishoudelijke elektriciteit.

Het noodzakelijke regeneratieve aandeel volgens EEWärmeG wordt in rekening gebracht bij directe elektriciteitsverwarming door de extra PV-installatie in het totale systeem. Hierbij wordt bij de energetische afweging ook proportioneel (rekening houdend met de reële opbrengsten per maand) proportioneel rekening gehouden. Het reële en verdienstelijke eigen verbruik was 2.525 kWh / jaar in de observatieperiode 2017/2018, zodat de jaarlijkse finale energiebehoefte werd teruggebracht tot 3.900 kWh / jaar (ventilatieaandeel berekend op basis van energiecertificaat), wat neerkwam op kosten van € 1.020 / jaar , aangezien de elektriciteit is gekocht tegen normale huishoudelijke elektriciteitskosten. Het verwarmingssysteem is in principe onderhoudsvrij, dus er zijn geen jaarlijkse vervolgkosten of schoonmaakdiensten.

Conclusie

Ze bestaan ​​niet meer, ‘de juiste verwarming’ voor alle gebouwen. In de toekomst zullen de algemene voorwaarden van het gebouw en de eisen van de gebruiker beslissen welke technologie de meeste voordelen biedt voor het individuele project. Hydraulische systemen zullen met name door de koelmogelijkheid en de omvangrijke bestaande installaties in de toekomst een substantieel aandeel krijgen. Maar elektrische verwarmingssystemen zullen ook weer een grotere rol gaan spelen, omdat deze systemen al economisch voordelig zijn als ze correct zijn ontworpen, en ze zijn ook ecologisch voordelig in verband met decentraal opgewekte elektriciteit uit een fotovoltaïsch systeem. Toekomstige technische ontwikkelingen (batterijopslag, verhoging van de efficiëntie van PV-systemen) en het gebruik van speciale tarieven voor verwarming van elektriciteit zullen een verdere positieve invloed hebben op kostenoverwegingen. Het E-NERGY CARBON-systeem kan flexibel worden geïnstalleerd vanwege het veelzijdige gebruik op het plafond, de muur en de vloer. Vooral als plafondverwarming kan een comfortabele, energiezuinige oppervlakteverwarming worden gecreëerd, wat ook helpt om te besparen op investeringen en vervolgkosten. Moderne oppervlakteverwarming voor de toekomst, een goede kans voor de vakman.

Alle afbeeldingen © mfh systems GmbH

image_pdfimage_print